Tosty francuskie.

IMG_5099.JPG
Jestem największą fanką świata leniwych niedzielnych śniadań. Często planuję cały tydzień co przygotuję na śniadanie jak już będę miała czas. Tosty francuskie z chleba na zakwasie z cukrem pudrem i miodem gryczanym, ze świeżym sokiem z pomarańczy – PERFECT COMBO!!!

Potrzebujesz patelnię i głęboki talerz.

Składniki na 2 osoby:

1. 6 kromek 2-dniowego chleba na zakwasie
2. 1 jajko
3. 50 ml śmietanki
4. 50 ml mleka
5. Szczypta cynamonu
6. Sok z 1 pomarańczy
7. Cukier puder
8. Miód gryczany/zwykły lub syrop klonowy
9. Dużo masła do smażenia
10. 1 pomarańcza do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Na talerzu roztrzepać jajko, dodać mleko, śmietankę i cynamon. Wymieszać.

2. Na patelni roztopić masło. Uważaj żeby nie przypalić.

3. Obtocz każdą kromkę dokładnie w miksturze, ale nie za długo, żeby za bardzo nie namiękła.

4. Ułóż na patelni tyle kromek ile się zmieści i smaż na małym/ średnim ogniu aż będą rumiane.

5. Jeszcze na patelni każdą kromkę dobrze skrop sokiem z pomarańczy.

6. Wyłóż tosty na talerz udekorowany plastrami pomarańczy.

7. Każdego tosta posyp cukrem pudrem i polej miodem.

TADAAAAM! MISTRZOSTWO ŚWIATA NS TALERZU!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s