Stir-fry udon z wołowiną.

IMG_4731.JPG
Udon to chyba mój ulubiony rodzaj makaronu – mięciusi, pyszniusi. Stir-fry to mój ulubiony sposób przygotowywania makaronu – szybko, zdrowo i nie ma dużo zmywania 😀 Fajny, lekki, orientalny smak potrawy, do której można dodać każde warzywo lub inny rodzaj mięsa. Piszne!

Potrzebujesz wok lub patelnię.

Składniki na 2 porcje:

1. 2 paczuszki gotowego makaronu udon (kupiony przez internet)
2. 150-200 gram wołowiny
3. 1/2 małej, czerwonej papryki
4. 1/2 czerwonej cebuli
5. 6 średnich pieczarek
6. 1-2 garści kiełek do stir-fry (w Biedrze) albo fasoli mung
7. Garść szczypiorku
8. Olej do smażenia

Sos:

1. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzy
2. 1 łyżka jasnego sosu sojowego
3. 1 łyżka mirin (japońskie sake do gotowania) albo białego wina
4. 1 łyżka wody
5. 3/4 łyżki ciemnego sosu sojowego
6. 1 łyżeczka cukru
7. 1 łyżeczka sosu ostrygowego
8. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Składniki sosu wlej do miseczki i wymieszaj. Odstaw.

2. Wołowinę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plasterki. Szczypiorek posiekaj.

3. W woku rozgrzej olej i wrzuć wołowinę. Smaż na dużym ogniu ciągle mieszając aż nie będzie surowa. Zdejmij z woka do miseczki.

4. Dodaj odrobinę oleju do woka i wrzuć cebulę, smaż chwilę na dużym ogniu ciągle mieszając .

5. Dodaj pieczarki, i tak samo smaż chwilę aż się zarumienią. Ciągle mieszaj.

6. Dorzuć paprykę, smaż chwilę, żeby nie sflaczała i dalej była chrupiąca.

7. Wlej sos, dobrze wymieszaj.

8. Wrzuć makaron, wymieszaj jak ta lala, niech sie zagrzeje.

9. Dodaj do wszystkiego mięso, kiełki i szczypiorek. Wymieszaj.

TADAAAAAAAAAAM!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s