Omlet biszkoptowy z gruszką i gorgonzolą.

20140923-004026.jpg
Moje omlety zawsze były mega puchate, dopóki nie opadły i puchate już nie były 😀 A potem obejrzałam program, w którym pan kucharz krok po kroku, jak tumanowi, tłumaczył co i jak i dlaczego robić. I VOILA! Wyszedł puszysty, nie opadł, a gdybym dodała trochę cukru do jajek to smakowałby jak biszkopt. Dodatki dowolne, ja wybrałam standardowy zestaw: gruszka, ser i orzechy.

Potrzebujesz miskę, trzepaczkę i patelnię z pokrywką.

Składniki na jeden puchaty omlet:

1. 2 jajka
2. 1 łyżka mąki
3. Szczypta soli
4. Masło do posmarowania patelni
5. 1/2 gruszki
6. Kawałek gorgonzoli
7. Garstka orzechów włoskich
8. Garść rukoli
9. Kilka psików gęstego sosu balsamico

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

2. Do ubitych białek dodać żółtka, mąkę, sól i delikatnie wymieszać żeby piana nie opadła.

3. Patelnie postawić na małym ogniu, posmarować masłem i wylać na nią delikatnie jajka.

4. Omlet smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Dzięki mące nie opadnie po zdjęciu z patelni, a dzięki pokrywce szybciej się zetnie i ładnie urośnie.

5. Gdy nie będzie już miał lejącej konsystencji, delikatnie podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze chwilkę.

6. Gruszkę i ser pokroić w kostkę, orzechy posiekać.

7. Omlet kładziemy na talerzu, posypujemy rukolą, gruszką, serem i orzechami. Delikatnie polać sosem balsamico.

Wciung.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s