Dhal

20140919-162357.jpg
Ekspertem kuchni indyjskiej nie jestem, w Indiach nie byłam, dlatego też jest to jedynie wariacja na temat dhal – indyjskiej zupy z soczewicy i pomidorów. Jest bardzo aromatyczna – jak to bollyfood, sycąca i rozgrzewająca, czyli idealna na nadchodzącą jesień. Ja lubię gęstą konsystencję, tzw. maczak pobierak – abym mogła maczać chlebek, tak jak nachosy w salsie .

Przyprawy należy kupować w całości, nasionach, ziarnach, kulkach i ucierać w moździerzu według potrzeby. Mielone przyprawy szybko wietrzeją, te w całości można przechowywać w odpowiednich warunkach do 2 lat i są bardziej aromatyczne. W przypadku potraw, ktore gotuje się okazjonalnie a nie chce się za każdym razem wyrzucać pieniędzy na przyprawy, takie rozwiązanie jest lepsze.

Potrzebujesz garnek, moździerz, blender lub tarkę.

Składniki na 2-3 porcje:

1. 1 puszka soczewicy
2. 1 puszka krojonych pomidorów
3. 200 ml mleka kokosowego
4. 500 ml wywaru warzywnego
5. 1 duża cebula
6. 2-3 ząbki czosnku
7. 1 łyżka startego imbiru
8. Szczypta płatków chilli
9. 1 łyżka kurkumy
10. 1 łyżka cynamonu
11. 1 łyżka słodkiej papryki
12. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
13. 1 łyżeczka kuminu
14. 1 łyżeczka nasion kolendry
15. 1 łyżeczka nasion anyżu
16. 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
17. Sól i pieprz
18. Garść świeżej kolendry
19. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić w prasce, imbir zetrzeć na tarce (ja zawsze wrzucam czosnek i imbir do blendera). Nasiona kolendry, kuminu, anyżu i kopru rozetrzeć w moździerzu, wymieszać z kurkumą, gałką, cynamonem i papryką.

2. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek, imbir i chilli i smażyć na małym/średnim ogniu przez 1 minutę.

3. Dodać utarte przyprawy i smażyć na małym ogniu około 2 minut, aż zaczną puszczać aromat.

4. Do garnka wrzucić odcedzoną soczewicę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu aż się zagrzeje.

5. Dodać pomidory, wywar i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać i gotować 10-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Zupę rozlać do talerzy. Posypać poszatkowaną kolendrą. Podawać w chlebkiem naan albo czym się chce.

OMN.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s