Guacamole

20140916-090739.jpg
Guacamole jest jedną z tych potraw, którą raz na jakiś czas zrobić muszę. Zawsze wracam do tego przepisu, bo jest po prostu najlepszy. Uwielbiam ponad wszystko, czy z nachosami ze sklepu lub zrobionymi w piekarniku z tortilli (posmarować odrobiną oliwy, posypać papryką lub ulubionymi przyprawami, pociąć na kawałki i suszyć kilka minut w nagrzanym piekarniku – po wyjęciu stwardnieją), czy jako pastę śniadaniową. Można wszystkie składniki zblenderować, ja zawsze kroje na mini kosteczkę i mieszam łyżką, jest wtedy bardziej kolorowe i ma bardziej różnorodny smak.

Awokado?

Najczęściej w sklepach leży niedojrzałe, twarde. Dlatego kupujemy kilka dni przed użyciem, kładziemy w ciepłe miejsce, a najlepiej owinąć gazetą lub wsadzić do papierowej torby – szybciej dojrzeje.
Jak już dojrzeje, można wrzucić do lodówki.
Wybieramy tylko te z nienaruszoną skórką, bez ciemnych plam, zwłaszcza przy dupce – wtedy na pewno jest popsiute.
Idealnie dojrzałe awokado jest lekko miękkie, ale dalej jędrne. Przy lekkim ucisku powinny robić się wgłębienia – nie mylić z rozciapywaniem!
Niedojrzałe awokado jest gorzkie.
Jak obrać? Ja zawsze kroję wzdłuż na pół i otwieram jak słoik. Podważam delikatnie skórkę (jeśli jest dojrzałe to powinna łatwo odchodzić) i wydłubuję miąższ łyżką.
Awokado utlenia się jak banan, dlatego aby nie wyglądało jak kupa zawsze do potrawy dodaje się sok z cytryny lub limonki.
Jeśli chcemy zużyć tylko połówkę, to tą bez pestki – pestka sprawia, że owoc nie czernieje.
Guacamole i inne potrawy z awokado najlepiej zrobic tuż przed podaniem, jeśli jest to niemożliwe, Do gotowej potrawy mozna wrzucić pestkę i wyjąć przed podaniem – jeśli robimy je wcześniej np. na imprezkę, też nie nabierze kolorystyki kupy.

Składniki:

1. 2 dojrzałe awokado
2. 1-2 papryczki serrano, jak nie ma to chilli lub jalapeno
3. 1/2 małej, czerwonej cebuli
4. 2 łyżki świeżej kolendy
5. 1/2 dojrzałego pomidora
6. 1 łyżka soku z limonki
7. Sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Awokado obrać, wywalić pestkę, pokroić w kostkę, polać sokiem z limonki.

2. Z pomidora wywalić pesteczki, odsączyć z soku i pokroić w kostkę.

3. Drobno posiekać papryczki, jeśli używamy chilli to wywalić pesteczki. Przy 1 chilli jest lekko ostre, przy 2 dość mocno – tu według upodobań.

4. Cebulę pokroić w mini kosteczkę, kolendrę drobno posiekać.

5. Wszystko wrzucić do miseczki, delikatnie doprawić i dokładnie wymieszać – mozna rozciapać widelcem.

Podajemy z nachosami, potem wylizujemy miskę 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s