Figi z kozim serem i prosciutto.

20140913-134751.jpg
Po krótkiej przerwie w blogowaniu zaczniemy od czegoś prostego i troche oklepanego. Jest to moja ulubiona figowa potrawa. Pyszna. Najlepsza na przystawkę lub dodatek do kolacji.

Składniki na 2 porcje:

1. 4 figi
2. 4 plastry prosciutto
3. Kawałek koziego sera
4. 4 łyżeczki octu balsamicznego
5. 4 małe garstki rukoli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni Celsjusza.

2. Figi umyć, odkroić twarde ogonki.

3. Figi naciąć na 2/3 wysokości tak, żeby rozłożyła się jak tulipan i aby dało sie w nią wcisnąć ser, ale też ostrożnie, żeby się nie rozpadła.

4. Każdą figę skropić łyżeczką balsamico. Jeśli poleje się więcej to świat się nie skończy.

5. Do każdej figi delikatnie napchać po kawałeczku sera.

6. Każdą figę owinąć plasterkiem prosciutto.

7. Figi ułożyć na blaszce do pieczenia i włożyć do piekarnika – piec aż szynka się zapiecze a ser się stopi, około 15 minut.

8. Na talerze rozłożyć rukolę, wyłożyć figi.

I ZJEEEEEEEEŚĆ!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s