Pieczone jajka w awokado z wędzonym łososiem i kozim serem.

20140422-220231.jpg
Uwielbiam pyszne śniadanka, ohohoho 😀 To jest tak sycące, że nie trzeba się dopychać chlebem czy bułą. I pyszne! Yeah!

Składniki:

1. 1 duże, dojrzałe awokado
2. 2 małe jajka
3. 1 plaster wędzonego łososia
4. 2 plasterki koziego sera
5. Sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Włącz piekarnik.

2. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę. Wydrąż na tyle dużo miąższu, aby w połówce zmieściło się wbite jajko i dodatki, ale możliwie najmniej, żeby na ściankach zostało go jak najwięcej. Wydrążony miąższ zjedz 😀

3. Rozdrobnij łososia i ser, rozłóż po połowie w awokado.

4. Do połówek wbij po jednym jajku. Jeśli białko sie nie zmieściło, to znaczy, że nie chciało być upieczone i trzeba się z tym pogodzić.

5. Posól (łosoś jest słony, także ostrożnie) i popieprz do smaku.

6. Wstaw jajka do piekarnika. Nigdy nie czekam do konkretnej temperatury aby je wstawić, pięką się w czasie gdy nagrzewa się piekarnik.

7. Wyjmij jak białko się zetnie a żółtko będzie w miarę płynne, czyli około 15 minut.

Wciąg.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s