Farfalle w kremowym sosie z cytrynowym łososiem i porem na białym winie.

20140410-192745.jpg
Naszło mnie na świeży makaron w kremowym sosie. I tak powstało to cudo, przemega pyszne, aż przybiłam sama sobie piąteczkę. 😉

Potrzebujesz garnek, patelnię i miseczkę.

Składniki na 2 porcje:

1. 25 dkg łososia
2. Skórka otarta z połowy cytryny
3. 1 łyżka soku z cytryny
4. Sól, pieprz
5. 1-2 łyżki oliwy
6. Farfalle lub inny ulubiony makaron
7. 1 ząbek czosnku
8. Biała część małego pora
9. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
10. 1/2 opakowania serka mascarpone
11. Sól i świeżo mielony pieprz
12. Kilka listków mięty
13. Tarty parmezan (opcjonalnie)
14. Klarowane masło lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Łososia odkrój od skóry, potnij w 2 cm koszteczkę.

2. Wrzuć rybę do miseczki, dodaj skórkę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, wymieszaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na cała noc.

3. Wstaw makaron do gotowania.

4. Na maśle lub oliwie na średnim ogniu podsmaż przez 30 sekund rozdrobniony czosnek.

4. Na patelnię wrzuć pokrojony na półplasterki por i smaż 2-3 minuty aż się zeszkli.

5. Dorzuć łososia, wymieszaj i podsmaż lekko 1-2 minuty.

6. Na patelnię nalej wino, wymieszaj, lekko zwiększ ogień i mieszając zredukuj wino.

7. Zmniejsz ogień na mały-średni i dodaj mascarpone. Wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści.

8. Makaron odlej i dokładnie odsącz.

9. Sos na patelni dopraw solą i pieprzem.

10. Do sosu wrzuć makaron, dokładnie wymieszaj.

11. Potrawę rozłóż na talerze, posyp poszarpaną miętą, ewentualnie posyp tartym parmezanem.

Wciąg. Popij białym winem 😀

Reklamy

9 thoughts on “Farfalle w kremowym sosie z cytrynowym łososiem i porem na białym winie.

  1. Jeszcze jedna trudność: w Tesco serek mascarpone występuje w opakowaniach po 250 g albo 500 g, więc określenie „1/2 opakowania” jest niejednoznaczne. Wziąłem duże pudełko i będę dodawał po trochu, patrząc, co wychodzi 😀

    • W sumie racja. Teraz juz nie pamietam o ktore chodziło, dodawaj po trochu, zeby sos nie zgubił smaku od nadmiaru serka. Ma byc wystarczająco, zeby oblepic sosem 2 porcje makaronu. Zaraz poszperam 😉

    • Wydaje mi sie, ze chodziło o to bardziej standardowe, 250 G. Aczkolwiek pewności nie ma. Ważne, zeby nie zabrakło. Jak zostanie mozesz ubić go z cukrem pudrem i podać z truskawkami na deser 😉

  2. Koleżanka małżonka prosi żeby Ci przekazać, że było pyszne 🙂
    Osobiście uważam, że wyszło OK, ale na drugi raz muszę trochę inaczej skomponować proporcje. W smaku było za dużo cytryny, a łosoś był praktycznie niewyczuwalny. No ale to innym razem… w najbliższym czasie zaplanowałem 2 inne dania wg Twoich przepisów.

  3. Haha dzięki, cieszę sie 🙂 moze miałeś bardziej aromatyczna cytrynę, mniej aromatyczna rybę albo na odwrót 🙂 u mnie był lekko cytrynowy posmak.
    Cieszę sie tez z dalszej współpracy, polecam sie i w razie wątpliwości proszę pisać 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s