Bibimbap z owocami morza.

20140319-233001.jpg
Bibimbap, czyli 해산물 비빔밥, to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni koreańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wymieszany ryż. Doszukać się można wielu wariacji, od wegetariańskich, przez te z różnymi rodzajami mięsa i owocami morza. Potrawa w bardzo przyjemny sposób pikantna, co zawdzięcza koreańskiej papryczce chili, która ma słodkawy, owocowy posmak. Na ugotowany ryż układane są dodatki, takie jak: krótko podsmażona rzepa, grzyby shiitake, marchewka, cukinia czy glony, kiełki, sałaty, ogórek; wszystko na co ma się ochotę. W zależności od rodzaju, na wierzch kładzie się bądź nie sadzone lub surowe jajko, polewa sosem i dokładnie miesza. Często podawana w podgrzanej, kamiennej misie.
Uwielbiam bibimbap z owocami morza, chrupiącymi warzywami i glonami. Ryż zastępuję makaronem sojowym, który wciągam noskiem. Bez jajka, jajko jest fuj. Polecam BARDZO.

Potrzebujesz wok lub patelnię, miseczkę, garnek, miski z wysokimi ściankami do podania.

Składniki na 2 porcje:

1. 2 woreczki ryżu lub makaron sojowy
2. 25 dkg owoców morza, rozmrożone (ja kupuję w Biedrze, nie są pierwszego gatunku, ale do takiej potrawy nadają się idealnie)
3. 1 duża lub 2 małe marchewki
4. 1/2 małej lub 1/3 dużej białej rzodkwi
5. 2 garści dowolnych kiełek
6. 1/2 zielonego ogórka
7. 1 płat glonów nori (tych do sushi, warto dodać, nadają ciekawy posmak)
8. Kilka liści ulubionej sałaty
9. 4 łyżki oleju sezamowego
10. 4 łyżki sosu rybnego

Sos:

1. 2 łyżki koreańskiej papryczki chili (w ostateczności można zastąpić zwykłą)
2. 1 łyżka oleju sezamowego
3. 1 łyżka cukru
4. 1 łyżka wody
5. 1 łyżka uprażonego sezamu (na średnim ogniu, na suchej patelni podgrzewać, aż się lekko zarumieni)
6. 1 łyżeczka octu ryżowego
7. 1 rozdrobniony ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Sos: wszystkie składniki wrzuć do miseczki, dokładnie wymieszaj aż rozpuści się cukier, odstaw na bok.

2. Jeśli zdecydowałeś się na ryż, wstaw do gotowania.

3. Pokrój w paski liście sałaty. Potnij nożyczkami na paski nori. Marchewkę, rzodkiew i ogórek pokrój w grubsze plastry, a potem w cienkie paseczki.

4. Jeśli zdecydowałeś się na makaron, to jest czas, żeby go zacząć gotować.

5. Rozgrzej patelnię, nalej jedną łyżkę oleju, wrzuć marchewkę i na średnim/dużym ogniu smaż 1 minutę ciagle mieszając. Skrop jedną łyżką sosu rybnego, smaż jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając, aż marchewka zacznie się lekko zginać lecz nadal będzie chrupiąca. Zdejmij z patelni na talerz.

5. To samo co z marchewką uczyń z rzepą.

6. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzuć owoce morza, smaż mieszając 1-2 minuty. Skrop 2 łyżkami sosu rybnego i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz gaz.

7. Do misek rozłóż ugotowany ryż/makaron, na wierzch ułóż kolejno składniki, pamiętając by nie kłaść podobnych kolorów obok siebie. Jemy też oczami 😉 Na środek połóż porcję owoców morza. W miseczce podaj sos.

Polej sosem, dokładnie wymieszaj i…. WPITAAAAALAAAAAAJ OOOOOM NOM NOM NOM NOOOSKIEEEEEEM!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s