Kurczak Gong Bao, czyli 宫爆鸡丁.

20140318-210220.jpg
Zachciało mi się PRAWDZIWEJ chińszczyzny. Nie tej zalanej słodko-kwaśnym sosem o smaku zawsze tym samym, powodującej sraczkę. Bardzo żałuję, że mieszkając w Chinach nie miałam jeszcze zajawki na gotowanie 😦 Teraz postaram się odtworzyć wszystkie ulubione, jedzone tam potrawy.

Potrzebujesz wok lub dużą patelnię, garnek i 2 miseczki.

Składniki na 2-3 porcje:

1. 1/2 kg piersi z kurczaka
2. 8-10 suszonych papryczek chilli (wsadzić świeże papryczki na ok. 5 godzin do piekarnika nagrzanego na 50 stopni; ja kupiłam od razu ususzone)
3. 5 szczypiorkowych cebulek ze szczypiorkiem
4. 2 ząbki czosnku
5. 1 łyżeczka startego imbiru
6. 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (na suchej patelni, na średnim ogniu samżyć aż się lekko zarumienią; ja kupiłam już uprażone)
7. Olej fistaszkowy lub roślinny do smażenia
8. 1-2 torebki ryżu

Marynata:

1. 1 łyżka sosu sojowego
2. 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
3. 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego/wytrawnego sherry/wytrawnego, czerwonego wina

Sos:

1. 1 łyżka chińskiego, czarnego octu lub dobrego balsamico
2. 2 łyżeczki cukru
3. 1 łyżeczka sosu sojowego
4. 1 łyżeczka sosu hoisin (można zrobić samemu, ja kupiłam gotowy, hyhy)
5. 1 łyżeczka oleju sezamowego (nie można zastąpić innym)
6. 1 łyżeczka zmielonego pieprzu syczuańskiego (nie, nie można go zastąpić innym)
7. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Zamarynuj kurczaka: w miseczce wymieszaj składniki marynaty i zalej pokrojonego w 2 cm kostki kurczaka, wymieszaj, odstaw na 10 minut.

2. Wstaw ryż, niech się gotuje.

3. Posiekaj cebulki, szczypiorek, zetrzyj imbir i rozdrobnij czosnek.

4. Przygotuj sos: w drugiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki aż rozpuści się cukier, odstaw.

5. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię, nalej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć papryczki chilli i smaż ok. 30 sekund aż zrobią się ciemne i zaczną śmierdzieć.

6. Na patelnię wrzuć kurczaka, smaż 2-3 minuty aż nie będzie różowy.

7. Dodaj cebulki, imbir i czosnek, dobrze wymieszaj i smaż ok. 30 sekund.

8. Dodaj sos, dokładnie wymieszaj.

9. Posyp orzeszkami, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 1-2 minuty.

10. Nałóż na talerze ugotowany ryż, kurczaka. Posyp szczypiorkiem.

ZAJADAAAAAAAAAJ.

Przepis zaczerpnięty stąd.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s