Tortilla z rukolą, gruszką, dojrzewającą szynką, gorgonzolą i gremolatą.

20140313-150812.jpg

Gruszka, gorgonzola i orzechy to standardowe połączenie, warto o nim wspomnieć. Szybki obiad bez gotowania. I zdrowy. I szybki. I pyszny.

Potrzebujesz blender i grill elektryczny. Jak nie masz grilla, można użyć patelni lub piekarnika. Można też zjeść bez podgrzewania 🙂

Składniki na 2 porcje:

1. 2 tortille
2. 2 garści rukoli, albo szpinaku, albo zieleniny
3. 1/2 gruszki
4. Kawałek gorgonzoli
5. Garść orzechów laskowych, albo włoskich, albo…
6. 2-3 plastry szynki dojrzewającej, albo kurczaka, albo…
7. Gremolata z tego przepisu

Przygotowanie:

1. Rozgrzać grilla.

2. Uprażyć orzechy. (Na suchej patelni, na średnim ogniu, aż zaczną lekko skwierczeć i będą oleiste.)

3. Na każdej tortilli ułożyć po garści rukoli, plaster szynki, po kilka plasterków gruszki i gorgonzoli, posypać orzechami i nałożyć 2-3 łyżeczki gremolaty.

4. Zawinąć.

5. Wrzucić do grilla i piec aż się zagrzeją i zarumienią.

TADAAAAAAM.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s