Tarta z wędzonym łososiem i brokułem.

20140131-171005.jpg
Tarty są dobre na zimno i na ciepło, na lunch, obiad czy kolację. Farszu zazwyczaj używam jako sosu do makaronu penne, tutaj wylądował na francuskim cieście. Całkiem smacznie 😉

Potrzebujesz patelnię, garnek, miskę i formę do tart (najlepiej z wyciąganym dnem).

Składniki na 1 tartę:

1. 1 rolka ciasta francuskiego (w Biedrze tanie i dobre)
2. 15 dkg wędzonego łososia (kupuję sałatkowego, na wagę – tanizna)
3. 1 cebula
4. 1/3 brokuła
5. 1 duża, gęsta śmietana
6. 2 jajka
7. Koperek
8. Sól i biały pieprz
9. Masło do wysmarowania formy
10. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Wysmaruj formę masłem, wyklej ciastem i wstaw do piekarnika. (Środek ciasta urośnie, a boki sie skurczą, także uważaj aby je dokładnie wykleić.) Piecz ok. 15 min. aż ciasto urośnie i lekko się zarumieni.

3. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na patelni.

4. Do miski wlej śmietanę, wbij jajka, dodaj posiekany koperek, usmazoną cebulę, dopraw solą i białym pieprzem. (Łosoś jest dość słony – ostrożnie z solą.) Dokładnie wymieszaj.

5. Zagotuj wodę w garnku, posól, wrzuć rozdrobnionego na różyczki brokuła. Gotuj ok. 5 min. aż będzie lekko miękki. Odcedź.

6. Wyjmij podopieczne ciasto z piekarnika (nie wyłączaj go!), ugnieć środek ciasta i równomiernie rozłóż pokrojonego na drobne części łososia. Zalej sosem z miski. Rozłóż brokuła.

7. Piecz 15-20 minut aż masa się zetnie a brokuły leciutko zarumienią.

Z resztek ciasta możesz zrobić małe pasztecik lub ciasteczka z czym tylko zechcesz. Piecz do złotego koloru.

Advertisements

2 thoughts on “Tarta z wędzonym łososiem i brokułem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s