Krem z białych warzyw.

20140111-152436.jpg

Cóż za piękna nazwa dla zupy z resztek w lodówce 😀 Gładki i delikatny smak zupy, który można doprawić na wiele sposobów według upodobań. Lubiam 🙂

Potrzebujesz średni garnek i blender.

Składniki na 4 porcje:

1. 2 średnie cebule
2. 2-3 ząbki czosnku
3. Biała część jednego pora
4. Kawałek selera
5. Kalarepka
6. 3-5 ziemniaków
7. Korzeń pietruszki
8. 1/2 kalafiora
9. Woda (lub z litr wywaru warzywnego – ja użyłam bulionetek)
10. 2 bulionetki (użyłam 1 kurakową i 1 warzywną – jak używasz wywaru to bulionetek niet, wiadomo)
11. Sól, pieprz, przyprawy (użyłam koperku, pieprzu ziołowego, 1/2 tartej gałki muszkatołowej i tymianku; kminek będzie pasował, ale mi się oczywiście skończył).
12. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju na małym/średnim ogniu. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 1 minutę. Pokrojonego w plasterki pora dodać do garnka i smażyć mieszając aż się zeszkli i sflaczeje. 😉

2. Seler obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Zamieszać.

3. Zimnioki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zamieszać.

4. Kalarepke obrać, pokroić w kostkę i co? No właśnie, wrzucić do garnka. Zamerdać.

5. To samo z pietruszką.

6. Kalafiora porozrywać na różyczki, albo pociąć albo co kto chce. Do garnka, wymieszać.

7. Zalać wodą aż przykryje warzywa, wrzucić bulionetki, dobrze wymieszać. Lub. Zalać bulionem aż przykryje warzywa. Przykryć garnek, gotować na małym/średnim ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. Jeśli wyparuje za dużo płynu, można dolać troszkę wody.

8. Jak warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.

9. Doprawić do smaku przyprawami, przykryć i gotować jeszcze 10 minut na małym/średnim ogniu.

ENDŻOJ 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s