Pad thai

20140107-002655.jpg

Mówiłam już, że kocham tajskie jedzenie? 😉 Pyszny, lekki, prosty i szybki makaron z krewetkami, jajkiem, kiełkami fasoli mung, szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi w słodko – kwaśno – ostrym sosie. Wygląda niepozornie, za to smak ma wyjątkowy.

Potrzebujesz dużą patelnię, średni i mały garnek.

Składniki na 2 porcje:

1. Około 20 dkg krewetek tygrysich – lubię dużo 😉 (kupuję w Biedrze – 13.99 za paczkę)
2. 2 małe lub jedno duże jajko
3. Szczypiorek
4. 1 ząbek czosnku
5. 1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
6. 1 mała puszka kiełków fasoli mung
7. Azjatycki makaron – ja użyłam makaronu mie, ale może też być ryżowy lub inny
8. Olej do smażenia, najlepiej fistaszkowy
9. Ewentualnie świeża kolendra

Sos:

1. 1.5 łyżki pasty tamaryndowej, można zastąpić sokiem z limonki
2. 2 łyżki sosu rybnego
3. 2 łyżki miodu
4. 1 łyżka octu ryżowego
5. 1/2 łyżeczka płatków chilli, lub 1 świeża papryczka (lepiej zainwestować w płatki 😉 )

Przygotowanie:

1. Do małego garnka wrzuć płynne składniki sosu, zagrzej aż miód się rozpuści. Dokładnie wymieszaj i dodaj płatki chilli. Odstaw.

2. Posiekaj orzeszki i upraż na suchej patelni. Wrzuć do miseczki.

3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i na średnim ogniu podsmaż przez 1-2 minuty rozdrobniony czosnek i 2-3 garści posiekanego szczypiorku.

4. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj aż się zetnie.

5. Dorzuć krewetki (najlepiej pourywaj wcześniej ogonki – łatwiej je potem jeść z makaronem), wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 3-5 minuty, aż krewetki nie będą surowe.

6. Ugotuj makaron. Odcedź.

7. Do kurwetek na patelni dodaj makaron, kiełki fasoli mung, sos z garnka i uprażone orzeszki. Dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą.

WCINAMYYYYYY ŁOHOHOOO!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s