Rozgrzewający krem z marchewki.

20131206-162344.jpg
Zawsze w zimę robię dużo zup. Gęstych, sycących, rozgrzewających. Gotuję duże porcje, pakuję resztki do woreczków i zamrażam na czarną godzinę. Szybkie, proste, tanie. Idealne 😀

Potrzebujesz garnek i blender.

Składniki na 2 duże porcje:

1. 0.5 kg marchewki
2. 1 pietruszka
3. 1 duża cebula
4. 0.5 litra bulionu kurczaczkowego (1 bulionetka Knorr i 0.5 litra wody)
5. 2 cm. imbiru
6. 0.5 szklanki śmietanki lub jogurtu naturalnego
7. 2 małe garści posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
8. Sól, pieprz, wędzona czerwona papryka
9. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekać w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w 2 cm plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Migdały uprażyć na patelni na małym ogniu.

2. Cebulę zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Dodać marchewkę i pietruszkę i smażyć od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu około 10 minut.

3. Dodać bulion i imbir do garnka, wymieszać i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.

4. Garnek zdjąć z ognia, zblenderować zawartość i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę/jogurt, dokładnie wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody.

5. Rozlać do talerzy, posypać każdą porcję 2-3 szczyptami wędzonej papryki i migdałami.

WCIĄGAMY!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s