Tajska zupa z owocami morza.

20131107-233955.jpg

Robi się zimno, trzeba się ratować rozgrzewającymi, pikantnymi zupami. Tajska kuchnia jest dla mnie najsmaczniejszą na świecie, ever forever. Tajskie 4 life 😀

Potrzebujesz średni garnek.

Składniki na 4 porcje (2 to za mało, believe me):

1. 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
2. 2 cm imbiru
3. 1/2 litra bulionu kurczakowego
4. 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
5. 1 łyżka soku z limonki
6. 1 łyżka cukru trzcinowego
7. 2 łyżki sosu rybnego
8. 30 dkg filetu z dorsza, albo innej dobrej ryby, bez ości
9. 12 krewetek, 12 małż albo kalmarów, co kto lubi
10. Papryczka chilli
11. Ryż jaśminowy (1 torebka powinna starczyć)
12. Świeża kolendra lub natka pietruszki
13. Sól do smaku

Przygotowanie:

1. Jeśli zamrożone, to rozmrozić rybę i owoce morza.

2. Ugotować ryż w niesolonej wodzie.

3. Na rozgrzanym oleju, około 1-2 minuty smażyć pastę curry. Dodać starty imbir, bulion i mleko kokosowe. Zagotować.

4. Dodać sok z limonki, sos rybny i cukier. Wymieszać i gotować na średnim ogniu 3-5 minut.

5. Zmniejszyć troszkę ogień, dodać pokrojoną na kawałki rybę i owoce morza. Gotować około 5 minut. Dodać posiekaną papryczkę chilli (bez pestek!). Jeśli potrzeba doprawić do smaku. (Gdy zupa jest zbyt mocna w smaku, aby ją uratować, a nie mamy już mleka kokosowego, możemy rozcieńczyć ją zwykłym, najlepiej tłustym mlekiem – w Tajlandii tak nie robią, ale co tam 😉 )

6. Do talerzy nałożyć ryż, rozlać po równo zupę. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Pycha, pycha, pycha!!!

 

Inspirejszyn było stąd.

Reklamy

4 thoughts on “Tajska zupa z owocami morza.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s