Sałatka z pieczoną dynią i żurawiną, na ciepło.

20131024-201415.jpg

Przepis całkowicie odtwórczy, znalazłam go kiedyś w sieci. Czasem dorzucam od siebie porwane prosciutto, żeby przełamać słodycz dyni i żurawiny. Jedna z tych rzeczy, do których regularnie wracam. Idealna na wieczór ze znajomymi.

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:

1. Szklanka drobno pokrojonej w kostkę dyni
2. 2 łyżki pestek słonecznika
3. 2 małe garści suszonej żurawiny
4. Roszponka, lub rukola, lub inna zielenina
5. Sól i pieprz
6. Olej

Dressing:

1. 1 mała cebulka
2. 3 łyżeczki octu winnego
3. 50 ml oliwy z oliwek
4. 1 łyżeczka musztardy
5. 1 łyżeczka miodu
6. 1 łyżeczka soku z cytryny
7. Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dressing:

1. Cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miseczki.

2. Dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut.

3.Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać miód, sól i pieprz, wymieszać.

Sałatka:

1. Piekarnik nagrzać na 200 stopni Celsjusza.

2. Dynię obrać, pokroić w drobną kosteczkę, posolić i popieprzyć, skropić olejem i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec do miękkości, około 15 minut.

3. W tym czasie na małym ogniu na suchej patelni prażyć pestki aż się zarumienią.

4. Gdy dynia będzie jeszcze nie miękka a już nie twarda, dorzucić do niej żurawinę aby dobrze się zagrzała.

5. Jak już dyńcia będzie miękka, rozkładamy sałatę na talerze, wykładamy gorącą dynię i żurawinę, posypujemy pestkami, polewamy dressingiem i wcinamy póki ciepłe.

Jami jami jami jami!

Advertisements

One thought on “Sałatka z pieczoną dynią i żurawiną, na ciepło.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s