Pasta z dyni.

20131024-165523.jpg

Dla wielu osób śniadanie bez kanapki to nie śniadanie. Ale ile można wciągać wędlinę i żółty ser… Świetna alternatywa dla nudnego posiłku. Jeśli doprawimy na ostro, mamy wytrawną pastę, która smakuje prawie identycznie do masła orzechowego, jeśli poskąpimy przypraw, otrzymamy słodką pastę np. do naleśników.

Cała porcja – 300 kalorii

Potrzebujesz blender.

Składniki na ok 6 – 8 porcji do kanapek:

1. 1,5-2 szklanki upieczonej dyni
2. 3 – 4 łyżki mleka kokosowego
3. 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika (prażyć na małym ogniu na suchej patelni, aż się lekko zarumienią)
4. 1 łyżka oliwy (ewentualnie więcej – im mniej tym lepiej)
5. 2 szczypty rozmarynu
6. Sól i pieprz do smaku

Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeśli jest za gęsty, dodawać stopniowo oliwę.

Podawać z pieczywem, naleśnikami czy z czym dusza zapragnie 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Pasta z dyni.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s