Placki z dyni z łososiem i awokado.

20131022-182019.jpg

Uwielbiam placki. Można usmażyć na obiad, a jak kilka zostanie, zjeść zimne na kolację. Można je też upiec, dzięki czemu unikniemy pochłaniania zbędnych kalorii zawartych w oleju.

1 pieczony placek – 23 kalorie
1 smażony placek – 43 kalorie
Dodatki (łyżeczka jogurtu, plaster awokado i kawałek łososia) – 23 kalorie

Potrzebujesz tarkę, miskę i patelnię, jeśli placki będą pieczone, to zamiast patelni potrzebujesz dużą blachę i papier do pieczenia.

Składniki na 16 placuszków:

1. 80 dkg dyni ze skórą i pestkami, czyli 50 dkg samego miąższu
2. 2 jajka
3. 2 łyżki mąki
4. 3 łyżki jogurtu
4. Sól, pieprz
5. Olej do smażenia

Dodatki:

1. 16 łyżeczek jogurtu greckiego
2. 1 dojrzałe awokado
3. 4 plastry wędzonego łososia

Przygotowanie:

1. Jeśli pieczemy placki, nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce.

3. Wrzucić dynię do miski, dodać jajka, mąkę, jogurt, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

4. Jeśli pieczone, to formujemy placki i kładziemy obok siebie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia.

5. Jeśli smażone, natłuszczamy delikatnie patelnię, grzejemy i nakładamy po około łyżce masy, następnie dociskając lekko lopatką, tak, zeby uformowały się placory. Smażymy na małym/średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony. Można je potem przez chwilę odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

6. Awokado obieramy i kroimy na plasterki, plastry łososia kroimy na mniejsze części.

6. Placki rozkładamy na talerze, dekorujemy łyżeczką jogurtu greckiego, plasterkiem awokado i kawałkiem łososia.

WCINAAAAAAAMYYYYYY OOOOOOOOO!!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s