Krem z dyni z nutką curry.

20130926-154845.jpg

Robi się zimno, nadchodzi jesień. Wszyscy narzekają, ja się cieszę, bo w końcu można owijać się szalikiem, są kolorowe liście i dynia, dyniuszka. Mogłabym jeść codziennie.

Potrzebujesz garnek, patelnię i blender.

Składniki na 2 porcje (Ja zawsze robię wielki garnek i zamrażam w porcjach na czarną, zmarźniętą godzinię):

1. 1/2 kg dyni
2. 1/2 dużej lub 1 średnia cebula
3. 1 duży lub 2 malutkie ząbki czosnku
4. 1 drobiowa bulionetka Knorr (albo wywar z kury – nigdy mi się nie chce robić; albo kostka rosołowa – bulionetki są zdrowsze)
5. Woda
6. Sól, pieprz
7. Około 1 łyżeczka curry
8. 2 garści pestek dyni
9. 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
10. Grzanki/groszek ptysiowy/nic
11. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Dynię obrać, wywalić pestki a miąższ pokroić w kostkę, to samo z cebulą.

2. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek i smażyć jeszcze maksymalnie 1 minutę (Jeśli garnek jest słabiutki, trzeba to zrobić na patelni i przerzucić do garnka).

3. Rozpuścić bulionetkę w połowie szklanki ciepłej wody.

4. Jak cebula i czocho będą gotowe, wrzucić dynioszkę i zalać wodą tak, żeby dynioszka wystawała 1-2 cm ponad powierzchnię wody (ona potem się rozgotuje i opadnie i zrobi z siebie gęściutki kremiczek). Dodać wywar ze szklanki, dokładnie wymieszać i gotować na małym/średnim ogniu aż dyńcia się rozciapie.

5. Jak dynia będzie już mięciutka jak kaczuszka, zestawiamy garnek z ognia, i miksujeeemyyy, i blendujeeemyyy na gładziutki kremiczek (jeśli krem będzie za rzadki, bierzemy 1-2 ziemniory, myjemy, obieramy, kroimy w mini kosteczkę, wrzucamy do zupy, gotujemy do miękkości, blendujemy, jeśli dalej będzie za rzadki, robimy tak ponownie – ja nigdy nie potrzebuję ziemniorów).

6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Stopniowo, bo łatwo przesadzić. Mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze troszeczkę.

7. W tym czasie, na suchej patelni na średnim ogniu prażymy pestki dyni, aż się zaokrąglą i będą oleiste.

8. Rozlewamy krem do talerzy, dodajemy jogurt/śmietanę, posypujemy pestkami i grzankami/groszkiem ptysiowym/niczym.

Gotowi, do łyżki, wciąg!

Reklamy

2 thoughts on “Krem z dyni z nutką curry.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s