Szpinakowe tagliatelle z podgrzybkami i szyjkami raków w sosie śmietanowym.

20130924-161125.jpg

Gdy ma się dobrych ludzi wokół siebie, to trzeba o nich dbać. Dziś dopieściłam moje Mordeczki tym makaronem. Jest przepyszny, mega prosty i baaardzo szybki w wykonaniu.

Potrzebujesz patelnię i garnek.

Składniki na 2 porcje:

1. Szpinakowe tagliatelle, albo zwykłe, albo inny ulubiony makaron
2. 125 gram szyjek raków (Lidl, 7.99 zł) lub 12-14 krewetek tygrysich
3. 1 szklanka oczyszczonych, pociętych podgrzybków, lub innych ‚twardych’ grzybów
4. 2 garści pociętej natki pietruszki
5. 5-6 łyżek śmietany 18%
6. Świeżo mielony pieprz
7. Sól
8. 1 ząbek czosnku
9. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Przygotować składniki: umyć i pokroić grzyby, posiekać natkę.

2. Wstawić makaron do gotowania w osolonej wodzie.

3. Przez ok. 5 minut smażyć osuszone grzyby na niewielkiej ilości oleju aż się lekko zarumienią, posolić w międzyczasie. Zdjąć z patelni na talerz.

4. Na tym samym tłuszczu smażyć szyjki raków/krewetki, ok. 3 minuty z każdej strony, w połowie posolić i dodać rozdrobniony czosnek, podsmażyć aż się lekko zarumienią.

5. Dorzucić podsmażone grzyby, popieprzyć, dodać natkę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia.

6. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie.

7. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.

I DO BRZUSZKAAAAA ❤

A inspiracja była stąd.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s