Burger z kurczakiem marynowanym w balsamico i tymianku, smażonym mango w wędzonej papryce i ostrym sosem z suszonych pomidorów.

20130921-162946.jpg

Do burgera z mango przymierzałam się już od jakiegoś czasu… Nie miałam jednak tego idealnego pomysłu… Dostałam ostatnio w prezencie przywieziony z Włoch balsamico z przydomowej produkcji. Jest idealny. I przepis sam się nasunął.

Potrzebujesz 1 małą i 2 duże patelnie.

Składniki na 2 burgery:

Mięso:

1. 2 małe piersi z kury
2. 4-5 łyżek octu balsamico
3. Najlepiej świeży, jak nie ma to suszony tymianek
4. Ostra papryka, granulowany czosnek, sól i pieprz
5. 3-4 łyżki oliwy
6. Olej do smażenia

Mango:

1. 1 dojrzałe ale jeszcze twardawe mango
2. 1 łyżeczka granulowanego imbiru
3. Szczypta ostrej papryki
4. 3 szczypty wędzonej papryki
5. 2 łyżki pociętej kolendry, albo natki pietruszki

Sos:

1. 3 łyżki majonezu
2. 1 suszony pomidor
3. Ostry sos, np. Tabasco, ilość wg upodobań
4. 2 listki szałwi (albo 2 szczypty suszonej)

Dodatki:

1. 2 bułki
2. 2 liście sałaty
3. 1 pomidor
4. 1 mała czerwona cebula

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do miski, połączyć ze składnikami marynaty, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę lub dwie.

2. Mango obrać, odkrajać wzdłuż grubsze paseczki (na tyle grube, aby podczas smażenia się nie rozciapały). Włożyć do miski, połączyć ze składnikami marynaty, dokładnie wymieszać i tak jak kurczaka wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

3. Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.

4. Gdy wszystko się już zamarynuje, smażyć kurczaka na oleju z obu stron na małym-średnim ogniu.

5. W połowie smażenia kurki wrzucić mango na małą patelnię i na małym ogniu podgrzewać z obu stron, ale nie gotować i pilnować, aby nie zrobiła się paćka (jak się zrobi to trudno, będzie brzydziej ale nie mniej smacznie).

6. Przygotować dodatki: umyć i osuszyć sałatę, w plastry pokroić pomidora i cebulę.

7. Pod koniec smażenia podgrzać bułki na patelni środkiem do dołu, bądź w piekarniku tylko wewnętrzną stronę (nastawić grzanie tylko góry albo dołu).

7. Każdą połówkę bułki posmarować sosem, na spodach ułożyć sałatę, przekrojoną wzdłuż na pól pierś kurki, na to pomidor, cebula, mangusek i bułeczka.

Tralalala om nom nom nom ❤

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s