Burger z indyka ze świeżą szałwią, figą, pleśniowym kozim serkiem, szynką prosciutto i cytrynowym majonezem.

20130918-160750.jpg

Od jakiegoś czasu chodził za mną dobry burger. Klasycznego zawsze można zjeść w knajpie (Śródmieście w Gdyni – polecam!), natomiast my normalni nie jesteśmy, pragniemy udziwnień 😉 Mięso z indyka nie obciąża tak jak wołowina, a figi, dziwnie, ale dodają sałatkowej lekkości. Taki babski burger 😉

Potrzebujesz 2 patelni i miskę.

Składniki na 4 burgery:

Burger:

1. 1/2 kg mielonego mięsa z indyka (nie może być za chude)
2. 1 jajko
3. 1 ząbek czosnku
4. 3 łyżki bułki tartej
5. 2 łyżki jogurtu greckiego
6. 6-8 listków świeżej szałwi
7. Sól i pieprz do smaku
8. Olej do smażenia

Cytrynowy majonez:

1. 4-5 łyżek majonezu
2. 1 łyżeczka soku z cytryny
3. Skórka otarta z połowy cytryny
4. 2 szczypty pieprzu cytrynowego
5. Kilka kropel tabasco lub innego ostrego sosu

Dodatki:

1. 4 bułki
2. 3 świeże figi
3. 12 plasterków koziego pleśniowego sera
4. 4 plastry prosciutto
5. 4 garści roszponki
6. 1 mała, czerwona cebula

Przygotowanie:

1. Do miski wrzucić mięso, rozdrobniony czosnek, drobniutko posiekaną szałwię i resztę składników na burgera. Doprawić do smaku, pamiętając, że mięso indyka bywa mdłe, dlatego warto sypnąć szczyptę ekstra. Dokładnie wymieszać ręką.

2. Uformować 4 równe kotlety i odłożyć na talerz. (Łatwiej się to robi mając mokre dłonie)

3. Do miseczki wrzucić majonezowe składniki i dokładnie wymieszać.

4. Przygotować dodatki: poprzekrajać bułki, umyć roszponkę, pokroić na plasterki figi, kozi ser i cebulę.

5. Na rozgrzanym oleju, na małym ogniu smażyć burgery, ok 4-5 minut z każdej strony, przewracając tylko raz. (Ja zawsze przewracam milion razy, bo tu mi się przypali, a tu nie dosmaży, no, ale nie powinno się).

6. Na drugiej, suchej patelni, podgrzewać bułki przekrojoną stroną do dołu, albo podgrzać w piekarniku tak, aby przypiekła się tylko wewnętrzna strona buły.

7. Każdą połówkę bułki wysmarować łyżeczką majonezu.

8. Układać kolejno: dolną część bułki, roszponkę, burgera, ser, prosciutto, rozłożony na okręgi plasterek cebuli, figi, roszponkę i przykryć górną połówką bułki.

WCIĄGAAAAAMYYYYY 😉

Reklamy

2 thoughts on “Burger z indyka ze świeżą szałwią, figą, pleśniowym kozim serkiem, szynką prosciutto i cytrynowym majonezem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s