Tagliatelle z krewetkami na winie, pomidorami i cukinią.

20130802-155115.jpg

Czasem, gdy nie mam w lodówce nic konkretnego, przychodzą mi do głowy najlepsze pomysły. Lekki, ale sycący obiad. Pyszka.

Potrzebujesz patelnię.

Składniki na 2 porcje:

1. 16 tygrysich krewetek
2. 1/2 cukinii
3. 1/2 kilo świeżych pomidorów (spażonych i obdartych ze sórki), lub 1 puszka tych zapuszkowanych
4. 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina
5. 2 duże ząbki czosnku
6. Otarta skórka z połowy cytryny
7. 2-3 łyżki masła
8. Sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1-2 szczypty cukru
9. Garść posiekanej natki pietruszki
10. 6-8 gniazd makaronu tagliatelle

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

2. Na maśle podsmażyć przez chwilę rozdrobiony czosnek, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu.

3. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, skórkę cytryny, wino, paprykę, cukier, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i redukować do konsystencji gęstego sosu.

4. Dorzucić krewetki (można pourywać ogonki – łatwiej będzie je zjeść z makaronem), wymieszać i smażyć przez około 5 minut.

5. Dodać pietruszkę, wymieszać.

6. Odlać makaron, wrzucić na patelnię do sosu i dokładnie wymieszać.

WCINAMY!!!

Reklamy

4 thoughts on “Tagliatelle z krewetkami na winie, pomidorami i cukinią.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s