Krewetki z ogórem i awokado. Z ostrym sosem. I sezamem.

20130628-145931.jpg

Tak zwane ‚bites’, gryzy, na jeden raz. Super szybkie i proste w wykonaniu, mega efektowne i jeszcze bardziej pyszne. Wciągnełam noskiem, wszystkie, na raz 😉

Potrzebujesz patelnię.

Składniki na 5 sztuk:

1. 5 krewetek tygrysich
2. Po 2 szczypty: siekanej natki pietruszki, pieprzu, soli, ostrej papryki, granulowanego czosnku
3. 2 łyżki oliwy
4. 5 plasterków zielonego ogórka
5. 5 plasterków awokado
6. 5 dużych szczypt sezamu
7. Ostry sos – ja użyłam habanero i wymieszałam z ketchupem (sam jest zdecydowanie za ostry)

Przygotowanie:

1. Z krewetek delikatnie urywamy ogonki, wyrzucamy. Krewetki wkładamy do miseczki, posypujemy przyprawami i natką, polewamy olejem i odstawiamy na bok.

2. Na suchej patelni prażymy sezam. (Ma być lekko rumiany i oleisty).

3. Przygotowujemy plasterki ogórka i awokado.

4. Smażymy krewetki na średnim ogniu przez 1 minutę z każdej strony.

5. Na talerzu rozkładamy ogórki, na to kładziemy krewetki. Polewamy delikatnie sosem, przykrywamy awokado i posypujemy sezamem.

I wciągamy!!!

 

Pomysł zaczerpnięty z odwiedzonej kiedyś jakiejś chamerykańskiej strony z przepisami. Adresu nie pamiętam ;P

Advertisements

4 thoughts on “Krewetki z ogórem i awokado. Z ostrym sosem. I sezamem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s