Salatka z bobu, pieczonej papryki, cukinii i szynki szwarcwaldzkiej z sosem musztardowo-miodowym.

20130626-154621.jpg

Jak jest gorąco to nie chce się jeść, a jak już, to nie ciężkie i tłuste potrawy. Sycąca i super pyszna sałatka, idealna na lunch czy lekki obiad.

Jak piec paprykę?
Nagrzej piekarnik na ok 200 stopni Celsjusza. Włóż paprykę i piecz do momentu aż jej skórką stanie się ciemna, ok 15-30 minut. Wyjmij ostrożnie z piekarnika i umieść w zamkniętym pojemniku na 15 minut (dzięki temu bez problemu usuniesz skórkę). I już.

Potrzebujesz piekarnik i patelnię.

Składniki na 1 porcję:

Sałatka:

1. 30 dkg bobu
2. 1 czerwona papryka
3. 1/2 małej cukinii
4. 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, presciutto, wędzonego boczku lub innego takiego

Sos:

1. 1 łyżka oleju
2. 1 łyżka soku z cytryny
3. 1 łyżeczka miodu
4. 1 łyżeczka musztardy
5. 1 mały ząbek czosnku
6. Sól i pieprz

Przygotownie:

1. Pieczemy paprykę według instrukcji powyżej.

2. Gotujemy bób w osolonej wodzie aż stanie się lekko zielony, skórka powyciągnięciu z wody będzie się marszczyć a środek będzie miękki ale nie ciapaty, ok 10-15 minut. Odlewamy, po ostygnięciu obieramy.

3. Szynkę kroimi na paseczki i smażymy aż stanie się krucha – ala amerikan bejkon. Odkładamy.

4. Na tej samej patelni delikatnie przyrumieniamy z obu stron cukinię pokrojoną na księżyce. Odkładamy.

5. W czasie gdy składniki stygną, robimy sos: do szklanki wlewamy wszystkie składniki, dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy (ostrożnie z solą, szynka robi swoje).

6. Wykładamy wszystko na talerz, polewamy sosem.

Om nom nom.

Advertisements

3 thoughts on “Salatka z bobu, pieczonej papryki, cukinii i szynki szwarcwaldzkiej z sosem musztardowo-miodowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s