Jajka zapiekane z bobem, gorgonzolą i miętą.

20130626-100933.jpg

Pierwszy raz połączyłam miętę z jajkiem. I do tego gorgonzola. Pyszka. I kanapki z rukolą, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami. Mega śniadanie na szary dzień.

Potrzebujesz formę na muffiny.

Składniki na 1 porcję:

1. 2 jajka
2. 10 ‚bobów’
3. 4 listki mięty
4. 6 małych kawałków gorgonzoli
5. Sól i pieprz
6. Masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Ugotuj bób w osolonej wodzie (będzie miał blady, zielony kolor, a po wyjęciu z wody skórka będzie się marszczyć; środek powinien być miękki), około 10-15 minut.

2. Włącz piekarnik.

3. Wysmaruj formę tłuszczem. Do 2 dziurek wrzuć po równo bób, ser, miętę. Wbij do każdej jajko, dopraw do smaku.

4. Formę wstaw do piekarnika, poczekaj aż jajko się zetnie, ok 10-15 minut.

5. Wyjmij z piekarnika, delikatnie ‚wydłub’ jajko, najlepiej dużą łyżką.

Podawać z pieczywem, kanapkami lub czymś innym 😉

Reklamy

2 thoughts on “Jajka zapiekane z bobem, gorgonzolą i miętą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s