Krewetki na szpinaku z melonem, pomidorkami, prażonym sezamem i gorącym sosem imbirowo-pomarańczowym.

20130613-131104.jpg

Dla fanów kurwetek i ostrych, cytrusowych smaków. Co za OBŁĘD! Pyszność tej sałatki powaliła mnie na łopatki. Gad demyt.

Kurwetki najlepiej zamarynować na noc. Sos także można przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać.

Potrzebujesz patelnię i mały garnek.

Składniki na 2 porcje:

Do zamarynowania krewetek potrzebujesz:
1. 20 krewetek tygrysich
2. 2 cm imbiru
3. 2 ząbki czosnki
4. 2 łyżki oliwy + odrobina do smażenia
5. Sól do smaku, najlepiej morska

Sos z tego przepisu.

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
1. 6 garści młodego szpinaku
2. Kilka pomidorków cherry
3. 1/4 melona
4. 4 łyżki sezamu

Przygotowanie:

1. Krewetki rozmrozić, umyć, wymieszać z posiekanym imbirem, czosnkiem i solą. Skropić oliwą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

2. Przygotować sos.

3. Szpinak umyć, pomidorki pokroić na połówki a melona w kostkę. Sezam uprażyć na patelni na złoty kolor.

4. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy, i wrzucić krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

5. Na talerz wyłożyć szpinak, na to krewetki, melona, pomidorki. Posypać sezamem i skropić delikatnie sosem (ważne, aby z nim nie przesadzić, jest bardzo intensywny, a jego niewielka ilość jest atutem).

Tak pysznej sałatki nie jadłam od baardzo dawna.

Advertisements

One thought on “Krewetki na szpinaku z melonem, pomidorkami, prażonym sezamem i gorącym sosem imbirowo-pomarańczowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s