Gremolata – pietruszkowa pasta alla pesto.

20130926-180046.jpg

Dobre, proste, szybkie, tanie. Pasuje do wszystkiego, a jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tego ze słoika, nawet jeśli zrobione jest tylko z pietruszki.

Zamiast pietruszki można użyć rukoli, kolendry, liści rzodkiewki czy oczywiście bazylki. Słonecznik można zastąpić innymi nasionami lub orzechami. Skórka i sok z cytryny są opcjonalne.

Potrzebujesz blender i patelnię.

Składniki:
1. Pęczek natki pietruszki
2. Malutki ząbek czosnku
3. 2 łyżki oliwy
4. 2 łyżki nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni, migdały, orzechy…)
5. 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
6. 1/2 łyżeczki soku z cytryny
7. Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pietruszkę umyć, z grubsza odciąć łodygi. Cytrynę sparzyć przed otarciem skórki.

2. Słonecznika uprażyć na patelni.

3. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, miksować dość długo aż powstanie w miarę gładki krem.

Podawać z chlebem, makaronem, jajkami, czymkolwiek.

Advertisements

8 thoughts on “Gremolata – pietruszkowa pasta alla pesto.

  1. Pingback: Melon z szynką szwarcwaldzką z pesto z pietruszki. | JAMI MNIAMI

  2. Pingback: Tagliatelle z pietruszkowym pesto i pomidorkami cherry. | JAMI MNIAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s