Szparagi z cytrynowym sosem.

Zdjęcie 04.06.2013 14 31 24

Uwielbiam szparagi. Dla mnie jest z nimi tak samo jak z krewetkami, im prościej tym lepiej. Mają zbyt delikatny smak, żeby zabijać go ciężkimi sosami, serami, szynkami czy ciastami. Można, też są wtedy pyszne, tylko po co…

Jak wybierać szparagi?

Ja zawsze kupuję zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać w przeciwieństwie do białych. Wybieram te najcieńsze, nie będą wtedy zdrewniałe. Kiedyś gdzieś przeczytałam, że należy też sprawdzić, czy zebrane w pęczek przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny pisk, skwik, dźwięk dziwny taki. Jeśli tak, to są świeże. Nie wiem czy to prawda, ale nie zaszkodzi sprawdzić, co nie? 😉

Potrzebujesz garnek do gotowania na parze.

Składniki na 2 porcje:

1. Pęczek zielonych szparagów
2. 1 łyżka soku z cytryny
3. 2 łyżki oleju lub oliwy
4. 1/2 łyżeczki miodu
5. 1 mały ząbek czosnku
6. 2 szczypty pieprzu cytrynowego
7. Sól morska

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. (Podobno same potrafią się ułamać w odpowiednim miejscu, mi się nigdy nie chce tego robić).

2. Gotujemy na parze 10-15 minut w zależności od grubości. Mają być dość miękkie ale nadal jędrne, nie ciapate. (Jeśli je przegotujesz, zrobią się z nich flaki włókniste, ble!)

3. W tym czasie przygotowujemy sosik. Do szklanki wlewamy sok, miód, olej. Dodajemy rozdrobniony czosnek, szczyptę soli i 2 szczypty pieprzu. Dokładnie mieszamy. (Jeśli sos jest zbyt słodki, można dodać więcej cytryny i oleju).

4. Szparagi wyciągamy z garnka, wykładamy na talerz, lekko posypujemy solą i polewamy sosikiem.

I JUŻ!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s