Spagetti z klopsikami z indyczego mięsa.

20130525-141220.jpg

Potrawa typu: mam trochę mielonego mięsa, puszkę pomidorów i zero weny na gotowanie. Indycze mięso jest bardzo zdrowe, a jeśli poprosimy Panią Halinkę zza lady, żeby zmieliła nam pierś, to i kalorii ma niewiele.

Jakiś czas temu moja Mama rozwikłała swój dylemat odnośnie makaronu.
– Panie kelnerze, co robi kucharz, a czego ja nie robię, że sos z makaronu nie spływa jak po maśle?
– Po wyciągnięciu z garnka, nie polewa makaronu zimną wodą.

Potrzebujesz miski, garnka, patelni i blendera.

Składniki na 2 porcje (8-10 klopsików):

1. 20 dkg mielonego mięsa z indyka
2. Pól małej cebuli
3. 1 ząbek czosnku
4. 1 jajko
5. Około 5 łyżek mąki
6. Sól, pieprz, przyprawy (ja dodałam prowansalskie)
7. Olej do smażenia
8. Makaron spagetti
9. Sos pomidorowy z tego przepisu
10. Tarty parmezan (dla osób, które nie muszą liczyć kalorii – nie dla mnie)

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy sos. W czasie, gdy bulgocze w garnku, zabieramy się za klopsiki.

2. Bardzo drobno w kostkę kroimy cebulę, szklimy na oleju. Na 1 minutę dorzucamy rozdrobniony czosnek.

3. Do miski wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem, jajko, doprawiamy (dość konkretnie, mielone z indyka potrafi być mdłe) i regulujemy mąką, aż powstanie w miarę zbita masa.

4. Z mięsa formujemy małe kuleczki (masa będzie dosyć lepka, także warto posmarować dłonie olejem lub co raz opłukać w zimnej wodzie – wolę tak niż dosypywać kilo mąki).

5. Jeśli mamy teflonową patelnię, a mięso nie jest z piersi, możemy pominąć olej, jeśli nie, wlewamy konieczne minimum (1 łyżka oleju to 80 kalorii, prawie tyle co np. 1 pomarańcza). Pulpeciki smażymy na małym/średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

6. Gotujemy wodę na makaron.

7. Ściągamy klopsiki z ognia i przekładamy do sosu, który w międzyczasie zrobiliśmy i dusimy przez czas gotowania makaronu.

8. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.

9. Odcedzamy makaron, przekładamy na talerze, polewamy sosem i przerzucamy klopsiki. Ewentualnie posypujemy parmezanem.

Szamka!

Advertisements

One thought on “Spagetti z klopsikami z indyczego mięsa.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s