Kanapki z cytrynowym serkiem, pastą z łososia, awokado i kiełkami słonecznika.

20130524-101126.jpg

Dobry dzień zaczyna się dobrym śniadaniem. Często kładąc się spać wiem co będę jadła rano. Tak było i tym razem 🙂 A do śniadania obowiązkowo świeży sok z marchwi, jabłka i selera naciowego – zamiast kawy.

Jak wybrać dojrzałe awokado?
Świeże, dojrzałe awokado ma równy, zielony kolor, jest lekko miękkie ale nie ciapate; jest wystarczająco miękkie, żeby nie bez oporu, ale bez większego problemu rozgnieść je widelcem na papkę. W sklepach zazwyczaj leżą owoce twarde, które potrzebują odleżeć jeszcze kilka dni na blacie w kuchni. Jeśli awokado ma brązowawą skórkę i jest bardzo miękkie – nie kupujemy go gdyż jest już zepsute.

Składniki:

1. 3 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego
2. 2 łyżki serka typu Bieluch
3. Kilka kropel cytryny
4. 2 szczypty tymianku
5. 5 dkg sałatkowego, wędzonego łososia
6. Szczypta białego pieprzu
7. 3 plasterki awokado
8. Mała garstka kiełków słonecznika (lub każdych innych)

Przygotowanie:

1. Do serka wyciskamy kilka kropel cytryny i wsypujemy tymianek. Dokładnie mieszamy.

2. Do blendera wrzucamy łososia, koper i biały pieprz. Miksujemy na gładką masę.

3. Smarujemy chleb serkiem, wykładamy powstałą pastę.

4. Kroimy chleb na trójkąty i dekorujemy plasterem awokado lub kiełkami.

Enjoy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s