Tarta z surimi, szpinakiem i pomidorami.

20130522-171723.jpg

Uwielbiam tarty. Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. Proste, szybkie, efektowne. Idealne na lunch, obiad czy kolację. Można je robić praktycznie ze wszystkim. Używając ciasta w wersji light i jogurtu zamiast śmietany, jest to całkiem dietetyczne danie.

Potrzebujesz formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem (łatwiej wtedy wyjąć potrawę po upieczeniu), miskę i ewentualnie folię aluminiową.

Składniki:

1. 1 opakowanie cista francuskiego, najlepiej light
2. 8-10 paluszków krabowych
3. 5 kulek mrożonego szpinaku, lub garść świeżego
4. 2-3 pomidory z puszki lub 1 świeży, sparzony i obrany ze skórki
5. 1 mała cebula
6. 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
7. 2 małe jogurty naturalne
8. 1 jajko
9. Sól i pieprz do smaku
10. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik na 220 stopni Celsjusza.

2. Rozmrozić szpinak (jeśli mamy świeży, dodajemy go do reszty składników, patrz punkt 6).

3. Wyłożyć formę ciastem (w trakcie pieczenia trochę się skurczy). Wstawić do piekarnika, piec aż się zarumieni, około 15 minut, wyjąć (ciasto urośnie jak balon, jak lekko ostygnie trzeba je ugnieść na płasko dłonią lub widelcem).

4. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać czosnek, smażyć około 1 minutę, zdjąć z ognia.

5. Surimi pokroić w kostkę, szpinak rozdrobnić.

6. Do miski wrzucić paluszki, szpinak, dodać cebulę z czosnkiem, jogurt, jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

7. Na ciasto wyłożyć wymieszane składniki. Na wierzch rozłożyć pokrojone w plastry pomidory.

8. Brzegi ciasta można obłożyć folią aluminiową, aby przy pieczeniu się nie przypaliły.

9. Tartę wstawić ponownie do piekarnika, piec do czasu, aż masa się zetnie i leciutko zarumieni, 15-20 minut.

10. Wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć z formy na talerz i pokroić.

Voila!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s