Mango curry

20130505-222542.jpg

Kiedyś, będąc na wycieczce po USA, zaciągnęłam Tatę do tajskiej knajpki. I tam pierwszy raz jadłam mango curry. Zakochałam się. Dla fanów mango jest to orgazm w ustach, a i obojętni wylizują talerze. Nie wiem czy jest pyszniejsza wersja curry niż ta.

Przepis na curry znalazłam na blogu Kwestia Smaku, z którego bardzo często korzystam, natomiast gdyby nie to, zrobiłbym je pewnie identycznie.

Jak wybrać dojrzałe mango?
Wybierz jak najbardziej czerwone mango. Po delikatnym ściśnięciu w dłoni, palce powinny robić lekkie wgłębienie w owocu czując jednak opór. Ma być miękkawe. Jesli jest twarde, należy je odłożyć w kuchni na parę dni a wtedy dojdzie. Jeśli jest bardzo miękkie, nie kupuj go. Jest przejrzałe – włókniste i niemożliwe do pokrojenia w kostkę.

Potrzebujesz patelni.

Składniki na 2 obiadowe porcje:

1. 1 pierś z kurczaka
2. 1 dojrzałe mango
3. 1 puszka mleka kokosowego, 400 gram
4. Olej do smażenia
5. Sól i pieprz
6. 1 łyżeczka kurkumy
7. 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
8. 1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry (ja dodaję lekko ponad pół)
9. 1 łyżka startego imbiru (wystarczy go umyć, nie trzeba obierać; ja zawsze z lenistwa rozdrobniam go w blenderze)
10. 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę.

2. Do kury dodać składniki marynaty: sól, pieprz, kurkumę, paprykę, imbir, oliwę i pastę curry. Odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Mango obrać i pokroić w kostkę.

4. Na rozgrzanym oleju krótko, około 2 minut, smażyć kurczaka, często przewracając. Następnie dodać mango i smażyć około 1 minutę.

5. Na patelnię wlać mleko kokosowe (jeśli się uda to tylko gęstą część, bez wody), zagotować i smażyć aż mango będzie miękkie. Należy uważać, by owoc się nie rozciapał.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

DOOOOBROĆ. OHOHOHOOOO OM NOM NOM!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s