Pasta z pieczonej papryki z orzechami włoskimi

20130503-165315.jpg

Pasty warzywne do kanapek są świetną alternatywą dla przełamania szynkowej rutyny. Wędzona papryka doskonale komponuje się z orzechami, a jeśli zostanie coś ze śniadania, z powodzeniem można ją użyć jako dodatek do mięs.

Potrzebujesz patelni, blendera i pojemnika z pokrywką.

Składniki:

1. 3 czerowne papryki
2. 2 ząbki czosnku
3. 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
4. Sól, pieprz i wędzona papryka w proszku (do kupienia w Marks&Spencers)

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Umyć paprykę i piec ok 30 minut aż skórka będzie miejscami czarna a miąższ miękki.

3. W czasie, gdy papryka się piecze, uprażyć orzechy aż się lekko zarumienią.

4. Wyjąć paprykę z piekarnika i na 5 minut włożyć do pojemnika i szczelnie przykryć (dzięki temu bardzo łatwo obierzemy ją ze skórki). Wyjąć z pudełka, obedrzeć i odstawić do ostygnięcia.

5. Przełożyć paprykę do pojemnika od blendera, dodać rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i wędzoną paprykę (do smaku), bardzo dokładnie zblenderować. Dosypać orzechy i dokładnie wymieszać.

6. Pastą posmarować chleb, posypać resztą orzechów.

SMACZNEGO!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s