Krem z pomidorów

20130503-155253.jpg

Zawsze gdzieś w czeluściach szafki staram się mieć schowaną puszkę pomidorów. Na czarną godzinę. Szybki i super prosty. Na moim stole często gości dzień po imprezie 😉

Potrzebujesz patelnię, garnek i blender.

Składniki na 2 porcje:

1. 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych (najlepiej w sezonie; sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki)
2. Szklanka wywaru warzywnego lub kostka/bulionetka rozpuszczona w szklance wody
3. 1 średnia cebula
4. 2 ząbki czosnku
5. 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
6. Zioła prowansalskie (lub świeża bazylia i oregano), sól, pieprz, cukier
7. Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek, smażyć ok 1 minutę.

2. W garnku zagotować wywar, dodać pomidory, cebulę z czosnkiem. Dokładnie wymieszać i gotować ok 10 minut na małym/średnim ogniu (jeśli używamy świeżych pomidorów, gotujemy aż się rozciapią).

3. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i cukrem. Postawić na ogniu i gotować jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając.

4. Rozlać do talerzy, udekorować 2 łyżkami śmietany, ewentualnie listkami bazylii i pokrojonym pomidorkiem koktajlowym.

Jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Jeśli za rzadki, odparować.

Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub makaronem jajecznym.

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s