Pieczone ziemniaczki

20130502-210318.jpg

Ziemniaczki doskonale nadają się jako dodatek do pieczonego kurczaka, ryby czy zwyczajnych schabowych. Idealne z ketchupem lub innym, ulubionym sosem.

Składniki:

1. Ziemniaczki, najlepiej młode (szybciej się upieką)
2. Olej
3. Ulubione przyprawy, np. tymianek, oregano, ostra papryka, sól i pieprz. Można także użyć gotowej przyprawy do pieczonych ziemniaków.

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Umyć i pokroić ziemniaki w większą kostkę lub półksiężyce.

3. Ułożyć na blaszce lekko posmarowanej olejem.

4. Posypać przyprawami, skropić olejem.

5. Wstawić do piekarnika na środkową półkę, piec ok 20 min, czasem sprawdzjąc miękkość nożem (jak przy gotowaniu w garnku), gdy będą już prawie gotowe, przestawić na górną półkę piekarnika i piec aż ładnie się przyrumienią.

Wcinać póki ciepłe.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s