Łosoś z lekkim, cytrynowym sosem i kiełkami lucerny

20130503-153314.jpg

Najpyszniejsza wersja łososia jaką do tej pory jadłam. A przy tym bajecznie prosta i szybka. Ryba idealnie komponuje się z kwaskowatym sosem i kiełkami. Mlask.

Składniki:

1. Dzwonek łososia lub filet ze skórą (lepiej filet – nie ma ości i wygodniej się smaży)
2. Koperek
3. Sól i pieprz, olej do smażenia
4. Mały jogurt grecki, bałkański lub gęsty naturalny
5. Łyżeczka soku z cytryny
6. Łyżeczka oliwy
7. Tymianek, najlepiej świeży
8. Malutki ząbek czosnku
9. Kiełki lucerny lub inne wg upodobań

Przygotowanie:

1. Najlepiej na noc przed pójściem spać, ale można też tuż przed smażeniem posolić, popieprzyć i obłożyć łososia drobniutko posiekanym koperkiem.

2. Rybę kładziemy na rozgrzaną, naolejoną patelnię. Jeśli mamy filet to smażymy skórą do dołu na małym ogniu, bez przewracania na drugą stronę, uważając, żeby się nie przypalił. Z kolei jeśli mamy dzwonek, smażymy na małym/średnim ogniu, po ok 5 min. z każdej strony. Mięso ryby ma przybrać lekki, różowy kolor i rozpadać sie po włożeniu widelca.

3. W czasie gdy smaży się ryba, robimy sos. Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy rozdrobniony czosnek, sok z cytryny, oliwę, tymianek. Solimy do smaku i dokładnie mieszamy.

4. Gdy łosoś jest już gotowy, przekładamy go na talerz, polewamy sosem i dekorujemy sporą kępką kiełek.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. JAMI MNIAMI!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s