Penne z łososiem i cukinią na białym winie

20130501-151010.jpg

Potrzeba matką wynalazku. W lodówce zalegała stara cukinia. I tona łososia, kupiona w Lidlu po promocyjnej cenie, hyhy. Wielce gotować siły nie było, do sklepu po inne składniki chodzić też nie. Za to było białe wino i ochota na coś lekkiego, zdrowego i dietetycznego. A jak przyjemnie jest gotować z białym winem każdy wie.

Potrzebne będą garnek i patelnia.

Składniki na 1 porcję:

1. Makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty (może być każdy inny, ulubiony czy ten zalegający w szafce)
2. 1 mały dzwonek lub kawałek fileta, ok 15 dkg świeżego łososia (polecam z Lidla – tani i dobry)
3. Pół małej cukinii
4. Pół małej cebuli
5. Pół kieliszka białego wina
6. Olej do smażenia
7. Sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. (Około 1/4-1/3 paczki na osobę)

2. Kroimy cebulę w piórka (takie cienkie półksiężyce), łososia w średnią kostkę a cukinię w tasiemki (zwykłą obieraczką do ziemniaków, można przekroić cukinię wzdłóż na pół, będzie wygodniej)

3. Szklimy cebulę na rozgrzanym oleju.

4. Do cebuli dorzucamy łososia. Smażymy chwilę.

5. Następnie dodajemy cukinię, podsmażamy.

6. Zalewamy winem i redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i na małym ogniu smażymy aż przejdzie smakiem sosiku.

I wcinamy popijając białym winym. O ile jeszcze zostało z gotowania 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s