Młode ziemniaczki w boczku lub bez

Photo 22.04.2013 22 48 07

Idealne na grilla, nadają się też do obiadu, szczególnie lubiane przez facetów. Ziemniaczki można podawać z ketchupem, tzatzikami lub innym ulubionym sosem.

Potrzebna będzie folia aluminiowa pocięta na kwadraty tak duże, aby można nią było szczelnie owinąć ziemniaczki.

Składniki:

1. Młode ziemniaczki (ilość według potrzeb; najlepiej średniej wielkości, nie te mini tycie ani te wielkie wyrośnięte), mogą też być stare, obrane i pocięte na mniejsze kawałki.
2. Wędzony boczek w cieniutkich plasterkach, najlepiej paczkowany (można pominąć, jeśli nie lubimy boczku)
3. Przyprawa do ziemniaków (można też użyć własnej kombinacji przypraw – pieprzu, ostrej lub słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu, kminku, oregano, bazylii lub co kto woli, no ale po co sobie utrudniać życie)
4. Sól

Przygotowanie:

1. Jeśli robimy w piekarniku, nagrzać go na 180 stopni Celsjusza.

2. Ziemniaczki dokładnie umyć, osuszyć.

3. Wrzucić do miski, doprawić solą i przyprawami, dokładnie wymieszać.

4. Plastry boczku przeciąć na pół, lub nie, ważne aby miały taką długość, by dokładnie owinęły ziemniory.

5. Każdego ziemniaka owinąć boczkiem, potem folią matową stroną na zewnątrz.

6. Ziemniaczki wrzucić na ruszt/do piekarnika i piec aż będą miękkie, ok 30 minut (sprawdzać nożem tak jak przy gotowaniu, jeśli wchodzi bez oporu, to znaczy, że są już gotowe).

I wcinamy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s