Faszerowane pieczarki zapiekane z żółtym serem

image

Przepis na pieczarki ewoluował za każdym razem, gdy je robiłam. Można je przyrządzać na wiele sposobów, według upodobań smakowych, dodawać ulubiony serek, gotowy, bądź tak jak ja, robiony własnoręcznie. U mnie podawane za każdym razem, gdy na tarasie rozpalany jest grill.

Składniki:

1. Średnie lub duże pieczarki (ilość według potrzeb)
2. Serek naturalny typu Bieluch
3. 2-3 suszone pomidory z oleju
4. Garść listków bazylii (ewentualnie łyżeczka suszonej)
5. Sól i pieprz do smaku
6. Starty, żółty ser (miękki, który będzie się dobrze topił; osoby dietujące mogą go pominąć)
7. Olej do smarowania blachy
8. Ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik na 170 stopni Celsjusza.

2. Umyć pieczarki, obrać (jeśli ktoś ma ochotę, ja nigdy tego nie robię), wyciąć nóżkę, delikatnie wydrążyć środek (tak, żeby zrobić więcej miejsca na serek).

3. Do blendera wrzucić pomidory i bazylię, rozdrobnić.

4. Serek przełożyć do miseczki, dorzucić zmielone pomidory i bazylkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

5. Po kolei napełniać pieczarki serkiem, „na płasko”.

6. Posypać każdą pieczarkę żółtym serem, nie za dużo, mając na uwadze, że ser się stopi i spłynie. No i po co tak…

7. Ułożyć pieczarki na skropionej olejem blaszce, wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec do miękkości, ok 15-20 min, aż ser się ładnie stopi i przyrumieni.

8. Wyjąć pieczarki, wyłożyć na talerz, delikatnie posypać papryką.

Jeśli planujemy je zgrillować, można oczywiście przygotować pieczarki wcześniej, wrzucić na ruszt w odpowiedniej chwili i podać jako przedkiełbaskową przystawkę lub dodatek do mięska.

Smacznego! Om nom nom nom.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s